Guanyadores Premis Finestres de Còmic en Català

Guanyadora Premi Finestres de Còmic en Català

El jurat del Premi Finestres de Còmic en Català, format per Jordi Canyissà, Núria Tamarit, Adrià Turina, Lluïsa Pardo i Montserrat Terrones, ha decidit per unanimitat atorgar el Premi a l’obra:

 

Mala olor, de Nadia Hafid 

 

Per ser una història de caire social de rabiosa actualitat que ens interpel·la de forma directa sobre el món en què vivim i ensconvida a reflexionar-hi. A més, està servida en un llenguatge innovador i absolutament contemporani, amb l’estil pausat i minuciós que caracteritza l’autora. Nadia Hafid té la doble valentia de tractar temes incòmodes i experimentar amb el llenguatge del mitjà que utilitza.

 

 

Sinopsi

 

A grup Angle esperen que tots els seus treballadors funcionin com un engranatge perfecte, per això han citat a la Sana al departament de recursos humans. Han arribat queixes d’algun dels seus companys al·legant la seva falta d’higiene i han fet pressió perquè s’apliquin les mesures correctives necessàries. La Sana es veurà envoltada d’una sèrie d’episodis d’assetjament laboral que desencadenaran en un final sorprenent.

 

Mala olor és una història de terror psicològic, amb tints surrealistes, inspirat en l’imaginari d’obres com les de l’escultora Doreen Garner, Little Otik de Švankmajer, l’artista de peformance Orlan, o la pel.lícula Tyrel de Sebastián Silva. Una història sobre el racisme imperant en una societat aparentment diversa, però que busca l’homogeneïtat en una falsa i hipòcrita diversitat simulada. Una reflexió sobre les pràctiques asèptiques i d’homogeneïtzació com a elements d’estandardització i de control.

 


Guanyadora Menció al Talent Novell · Premi Finestres de Còmic en Català

El jurat del Premi Finestres de Còmic en Català, format per Jordi Canyissà, Núria Tamarit, Adrià Turina, Lluïsa Pardo i Montserrat Terrones, ha decidit per unanimitat atorgar la Menció a l’obra:

 

Lignit, de Emma Casadevall

 

Per ser un valuós exemple de còmic de no-ficció, un reportatge gràfic que indaga en la història de les explotacions mineres a Catalunya enllaçant-la amb els canvis soferts pel territori i per la dura realitat dels seus habitants. Destaquem que Lignit és un relat humà amb una important feina de documentació al darrere i explicat amb un plantejament de pàgina i un ús del color poc convencional però molt efectiu amb una clara aposta per una gràfica poderosa.

 

 

 

 

Sinopsi

 

La zona del Berguedà, i Vallcebre en particular, va ser un indret fonamental en eldesenvolupament de la industrialització com a zona d’explotació de recursos miners. El carbó va adquirir una importància cabdal per al desenvolupament de la indústria catalana, nodrint i garantint el funcionament de les seves fàbriques. Aquesta història permet conèixer les condicions de vida dels minersque van treballar a les antigues mines de Coll de Pradell, i també els rols deles dones a la mineria.

 

La reconversió de la zona en paisatge d’explotacióminera va afectar les seves vides i la comunitat, i va tenir importants implicacionseconòmiques i socials que van afectar la vida de les persones que ho sostenien. Lignit navega una història col·lectiva i poc coneguda, contribuinta una revisió crítica als biaixos de gènere que sovint exclouen dels relatshistòrics les dones i obrers més precaritzats, i s’hi aproxima a través de lamaterialitat rescatada i interpretada per l’arqueologia, dels seus habitatges,quotidià, hàbits i formes de vida.

Filtrar:
Categoría

Relacionats

Qüestionari Finestres: Laura Fernández

Llegeix un fragment de ‘Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres’, d’Irene Solà

Llegeix un fragment de ‘El último día de la vida anterior’, de Andrés Barba