Premis Finestres
de narrativa

Títol

Una història és una pedra llançada al riu

Autor/a

Mònica Batet és escriptora de ficció i editora a Nits Blanques. Va estudiar Filologia Catalana a la Universitat Rovira i Virgili. Ha publicat sis novel·les i un recull de contes. Amb la seva primera novel·la, L’habitació grisa (Ed. Empúries, 2006), va guanyar el Premi de novel·la curta Just Manuel Casero l’any 2005. Amb la seva segona novel·la, No et miris el Riu (Ed. Meteora, 2012), va ser finalista al Premi CrexellsLa residència d’escriptors Ledig House (Nova York) la va seleccionar l’any 2017 per fer-hi una estada i treballar amb la seva cinquena novel·la, Nou illes al nord (Més Llibres, 2019). Amb aquesta novel·la va guanyar el Premi Nollegiu de narrativa catalana. Alguns dels seus contes han estat traduïts a l’anglès, al grec, a l’espanyol i al polonès.

Editorial

Angle Editorial

Certamen

Longlist Premi Finestres de Narrativa en Català 2023

SInopsis

El Futur Folklorista i el Futur Revolucionari es van fer amics en una escola de ball, tot i que a ells no els preocupava gens aprendre’n. De fet, només els interessen els contes populars (i després les cançons, i els jocs) i se’n fan uns grans experts, fins que un dia els governants alteraran el destí de tota la societat i, és clar, el d’ells dos. Entre la tradició oral i la literària, cada lector pot reconèixer els personatges i la ciutat on viuen malgrat que no tinguin nom. També el país on passa tot plegat, el moment històric, els canvis socials. Cada línia del llibre vibrarà dins seu amb el record de fets viscuts, coneguts o narrats: la lluita soterrada contra un poder dictatorial, el desig de llibertat plena, el verí paralitzant de la repressió, la força aglutinadora d’una cançó… Aquesta novel·la és com cap altra: màgica i real, atemporal i contemporània, circular i lineal, freda i ardent, amarada de tradició i rabiosament moderna.

El jurat ha dit

Amb una mirada cristal·lina i alhora profunda que explica la història com si fos un conte tradicional, amb les circularitats i les estructures repetitives de les llegendes primigènies, descobrim que hi ha un lloc mancat de llibertats i unit a un passat mític gràcies al folklore i les tradicions populars. Que hi ha la força aglutinadora d’una cançó, i que hi ha folkloristes que en busquen el rastre en arxius obscurs de fitxes de cartró. Els cercles concèntrics a què ens porta el títol de la novel·la no són sinó les voltes que fa el temps, l’etern retorn a què la humanitat està empesa i l’actitud resignada d’un poble provocada pel verí paralitzant de la repressió.

HISTÒRIC DE PREMIATS

català

ESPANYOL