Premis Finestres
de narrativa

Títol

Ritual de duelo

Autor/a

Isabel de Naverán (Getxo, 1976) investiga en el cruce entre el arte, la coreografía contemporánea y la performance en proyectos de curaduría, edición y escritura. La preocupación por el paso y uso del tiempo subyace a sus investigaciones, centradas en la transmisión corporal y la revisión del concepto de tiempo histórico desde prácticas efímeras y fugitivas. Actualmente es curadora de Artes en vivo en el Departamento de Actividades Públicas del Museo Reina Sofía e investigadora asociada a Azkuna Zentroa, con La ola en la mente (2021-2022), una propuesta centrada en la escritura somática como forma de curaduría. En 2010 funda, junto a Leire Vergara, Miren Jaio y Beatriz Cavia Bulegoa z/b – Oficina de arte y conocimiento, proyecto al que permanece vinculada hasta 2018. Editora de los libros Hacer Historia. Reflexiones desde la práctica de la danza (2010) y Lecturas sobre danza y coreografía (junto a Amparo Écija, 2013). Desde 2016 desarrolla Envoltura, historia y síncope, una investigación de largo aliento en torno al cuerpo en la Historia y a las historias de los cuerpos en el ámbito de la coreografía contemporánea que en 2021 ha sido publicado como libro por Caniche. Ritual de duelo es su segundo libro como autora.

Editorial

Consonni

Certamen

Longlist Premi Finestres de Narrativa en espanyol 2022

SInopsis

Coincidint amb l’aniversari de la mort de la seva mare, Isabel de Naverán escriu un diari de dol.

L’acció física d’escriure esdevé per a l’autora un ritual, el gest que transforma i resignifica l’experiència viscuda.

El llibre discorre com una veu que pren consciència del propi estat de dol, adoptant per moments la naturalesa d’una carta escrita cap a la mare, a la recerca d’una nova forma de presència.
Imatges, records i observacions dels estats canviants que segueixen a un impacte vital s’organitzen en fragments breus formant una constel·lació en què diferents veus es creuen.

Qui recorda el que algú va dir ara és qui pensa o evoca i el jo es desdibuixa per donar espai a un entrecossos, un lloc d’enunciació que és necessàriament inestable, generós, tàctil.

L’autora intenta recuperar els últims dies de la vida de la seva mare quan, afectada per una malaltia degenerativa, es va disposar a morir envoltada dels seus éssers estimats ia casa seva.
Aquest escrit està marcat pel que és vivencial i travessat per la consciència d’una transformació que es dóna durant el temps immediatament posterior a la mort d’algú estimat.
Aquest llibre explica com es resignifica cada petit detall de la vida quotidiana, modificant-la sense marxa enrere.

Dóna compte també de l’ímpetu físic i vital que s’experimenta en el període de dol, una barreja entre la pena i l’alegria, un estat de vegades ple de contradiccions.

HISTÒRIC DE PREMIATS

català

ESPANYOL