Premis Finestres
de narrativa

Títol

Las malas

Autor/a

Camila Sosa Villada (1982, Córdoba, Argentina) estudió cuatro años de Comunicación Social y otros cuatro de la licenciatura de Teatro en la Universidad Nacional de Córdoba. En 2009 estrenó su primer espectáculo, Carnes tolendas, retrato escénico de un travesti. Es autora del libro de poemas La novia de Sandro (2015-2020), el ensayo El viaje inútil (2018), la novela Las malas (2019) y el libro de relatos Soy una tonta por quererte (2022). Por Las malas, considerada una de las mejores novelas publicadas en 2020 y traducida a más de veinte idiomas, obtuvo los premios internacionales Sor Juana Inés de la Cruz 2020, Finestres de Narrativa 2020 y el Grand Prix de l’Héroïne Madame Figaro 2021.

Editorial

Tusquets

Certamen

Guanyador Premi Finestres de Narrativa en Espanyol 2020

SInopsis

Quan va arribar a Còrdova capital per estudiar a la universitat, Camila Sosa Villada va ser una nit, morta de por, a espiar les travestis del Parc Sarment i va trobar el seu primer lloc de pertinença al món. “Las malas” és un ritu d’iniciació, un conte de fades i de terror, un retrat de grup, un explosiu manifest, una visita guiada a la imaginació de la seva autora i una crònica diferent de totes. Convergeixen al seu ADN les dues facetes trans que més repel·leixen i aterren la societat benpensant: la fúria travesti i la festa de ser travesti. A la seva veu literària conviuen Marguerite Duras, Wislawa Szymborska i Carson McCullers. L’últim fenomen de la literatura argentina, traduïda a l’alemany, el francès, el noruec i el croat.

El jurat ha dit

El Jurat del Premi Finestres de Narrativa en castellà premia “Las malas”, de Camila Insulsa Villada, editat per Tusquets Editores, per l’equilibri entre allò testimonial i la ficció, pel llenguatge capaç d’explicar amb lleugeresa fets tràgics. Pel fresc de protagonistes que dibuixa l’autora, per la sororitat i l’amistat que teixeixen entre elles i com l’autora retrata. Per la visceralitat del relat, la solidesa i la poètica que aconsegueix. Per ser una reflexió sobre la identitat i com es construeix, sobretot quan es lluita per amagar ferides, cicatrius i esquinçaments físics i emocionals. Per la revisió de la tradició narrativa llatinoamericana, per una trama que arriba a una dimensió mitològica de l’origen i la transformació. Un llibre que ha crescut al marge dels focus mediàtics literaris i que el Premi Finestres vol reivindicar com a text sòlid i transgressor publicat aquí durant l’any 2020.

HISTÒRIC DE PREMIATS

català

ESPANYOL