Premis Finestres
de narrativa

Títol

La señora Potter no es exactamente Santa Claus

Autor/a

Laura Fernández (1981) es autora de seis novelas: Bienvenidos a Welcome (Elipsis, 2008), Wendolin Kramer (Seix Barral, 2011), La Chica Zombie (Seix Barral, 2013), El Show de Grossman (Aristas Martínez, 2013), Connerland (Literatura Random House, 2017) y La señora Potter no es exactamente Santa Claus (Literatura Random House, 2021), galardonada con el premio El Ojo Crítico de Narrativa 2021. También es periodista y crítica literaria y musical. Tiene dos hijos y un montón de libros de Philip K. Dick.

Editorial

LRH

Certamen

Guanyador Premi Finestres de Narrativa en Espanyol 2021

SInopsis

La fama de la desagradable Kimberly Clark Weymouth, una petita ciutat eternament afligida per gelades ventisques i molta neu, i on Louise Feldman va ambientar el clàssic infantil La senyora Potter no és exactament Santa Claus, va permetre a Randal Peltzer obrir una reeixida botiga de souvenirs. Cada dia, la ciutat rep lectors de l’excèntrica escriptora i, de mala gana, en viu. Però què passaria si, fart d’un destí que no ha triat, Billy, fill de Randal, decidís tancar la botiga per traslladar-se a una altra ciutat? Podria Kimberly Clark Weymouth permetre deixar de ser el lloc que ha estat sempre i convertir-se en una altra cosa?

Sota l’exuberant prosa i la imaginació sense límits de Laura Fernández, s’hi amaga una sòlida història sobre la maternitat, la creació i la renúncia, l’art com a refugi i la soledat de l’incomprès, en aquesta cruïlla entre una novel·la de Roald Dahl per a adults i un esbojarrat i digressiu T.C. Boyle que hauria llegit més del compte Joy Williams. “La señora Potter no es exactamente Santa Claus” que pretén fer saltar pels aires la sola idea de l’existència del relat, o del relat únic d’allò que som, perquè si som alguna cosa és una infinitat de possibilitats.

El jurat ha dit

 Per l’habilitat sorprenent per crear una paròdia divertida i intel·ligent sense caure en el cinisme ni en la banalitat, per aquesta aparent lleugeresa que amaga una novel·la molt profunda. Per aconseguir escriure una història malenconiosa, desoladora i trista, amb una fina capa d’humor que se sosté al llarg de més de sis-centes pàgines. Per aquesta galeria de personatges en què cada un és un model a escala de tots i cada un de nosaltres i, per tant, un repertori de personatges que reflecteixen la complexitat de la condició humana. Per la dimensió metaliterària del text on la ficció es presenta com a salvadora. Per un exercici d’imaginació complex i desbordant, per l’ús peculiar i lliure del llenguatge i per l’homenatge que fa a la ficció i la literatura.

HISTÒRIC DE PREMIATS

català

ESPANYOL