Premis Finestres
de narrativa

Títol

Aioua

Autor/a

Roser Cabré-Verdiell (Barcelona, 1982). És autora de la novel·la AIOUA (Males Herbes, 2022) i de multitud de relats apareguts en antologies com Autòctones (Comanegra, 2023), Barcelona 2059 (Mai Més, 2021), Extraordinàries (Males Herbes, 2020), Estats alterats de la ment (Males Herbes, 2017) i Deu relats ecofuturistes (Males Herbes, 2016), entre d’altres. També ha participat en la revista de creació literària Carn de Cap amb la peça On her city, i en l’edició extraordinària de Branca titulada Els coets venien com llagostes, feta en col·laboració amb el CCCB amb motiu de Kosmopolis 21. El seu relat Sóc la llevadora, inclòs a Extraordinàries, va guanyar el Premi Ictineu 2021.

Editorial

Males Herbes

Certamen

Guanyadora del Premi Finestres de Narrativa en català 2022

SInopsis

Aioua és un territori mental, un lloc on les emocions es converteixen en imatges, i on la força visual i evocadora de la prosa de Roser Cabré-Verdiell aconsegueix treure tot el seu potencial.

Aioua és una novel-la sobre la necessitat dentendre el nostre passat per poder acceptar el present i afrontar el futur.

Un llibre íntim i colpidor, oníric i profundament emotiu.

El jurat ha dit

Per la potència verbal i el desplegament d’imaginació amb els quals es descriu un viatge a Iowa que és, també, un viatge al cor de les paraules i del que volen i poden dir. Per la sensualitat d’una prosa que ens permet entrar en els espais mentals d’una aspirant a escriptora que ha abandonat un amor i que vol començar una altra vida, ser una altra persona, trobar una nova veritat en les paraules mentre viu estranyada en un poble enmig del no-res, envoltada de benzineres, motels i líders de sectes radicals. Per les ressonàncies lynchianes y pynchonianes tant en els desvaris de la protagonista com en l’onirisme i l’abordatge quasi al·lucinatori que fa la novel·la de traumes fondos i de ferides psíquiques profundes. Aioua està escrita en una prosa hipnòtica i funciona, per la veu i per la mirada, com una excavació a través de les capes geològiques i existencials de les culpes, les mentides, els traumes i les excuses que ens defineixen, una excavació que aspira a desenterrar l’única forma de veritat que els humans ens podem permetre: l’honestedat amb els altres i amb nosaltres mateixos. Sofisticada i càlida, Aioua té la virtut de trobar l’equilibri just entre la intel·ligència aguda i l’experimentació retòrica, d’una banda, i la complexitat i l’emotivitat humanes, de l’altra.

HISTÒRIC DE PREMIATS

català

ESPANYOL