PremiOs Finestres
de narrativa

Título

Les hores noves

Autor/a

Julià Guillamon (Barcelona, 1962) és autor de Les cuques, publicat en aquesta col·lecció el 2020, que ha establert un lligam nou entre natura, cultura i memòria: «Sense ser una obra de divulgació científica no li manca rigor; és un preciós i singular relat de la seva vivència amb les cuques, que m’ha tornat a la infantesa» (Juli Mauri, cap de Conservació i Coneixement del Zoo de Barcelona). El llibre forma part d’una seqüència sobre el valor terapèutic de la paraula iniciat amb Travessar la riera (2017) i que culmina amb Les hores noves. Guillamon ha tractat també el món urbà postindustrial als llibres de narrativa La Moràvia (2011), El barri de la plata (2018) i La fàbrica de gel (2020); l’assaig sobre els inicis de la boxa Jamás me verá nadie en un ringLa historia del boxeador Pedro Roca (2014), i La ciutat interrompuda (2001, recuperat en una edició revisada i augmentada per Llibres Anagrama el 2019), una referència dels estudis d’història cultural: «En general, els crítics sembla que t’hagin llegit en un quiròfan. T’analitzen com un producte de la tradició, algú que hi va introduint millores tècniques. Això és angoixant. Guillamon llegeix al carrer i al metro» (Eduardo Mendoza).

Editorial

Anagrama

Certamen

Longtlist Premio Finestres de Narrativa en catalán 2022

SInopsis

Les hores noves es un libro luminoso y vital. Habla de plantas, cultivos y bestias, de gente que todavía vive de la tierra y del bosque, de montañas y rieras, de casas de payés vacías y habitadas, de los fenómenos atmosféricos y de los cambios que se producen en el paisaje a lo largo de un año , desde la primera lluvia de septiembre hasta los calores de un verano con riesgo de incendio.
Toma como referente el libro de Josep Pla Les hores, de 1953, y lo adapta a un entorno cambiante en el que muchos hemos perdido la relación con la naturaleza. En un par de generaciones, la introducción extensiva de la mentalidad urbana ha transformado la forma de estar en el mundo. Julià Guillamon observa, explica, conversa con un antiguo carbonero o con un grupo de peladores de corcho portugueses. Busca nuevas formas de nombrar y describir el lirio, la camelia y la flor de jara, el movimiento de un dragón que ha entrado dentro de casa, la siega a la moderna, con unos grandes tractores John Deere. Y revive la historia de Emili Soms, el hombre que ha recuperado más de cincuenta variedades de manzana perdidas en el valle de Arbúcies. El mundo quizá no sea como quisiéramos, pero lo que tenemos tiene un valor inmenso.

HISTÒRIC DE PREMIATS

català

ESPANYOL