Premis Finestres
de narrativa

Títol

Tsunami

Autor/a

Nascut a Calafell l’any 1985, és llicenciat en Ciències Polítiques i en Filosofia. Ha publicat la novel·la El franctirador (Angle 2014), l’inclassificable Ramon Llull. Ara i aquí (Angle 2016), el llibre de relats Seguiràs el ritme del fantasma jamaicà (Angle 2017) Tsunami (Premi Ciutat de Tarragona de novel·la 2020, Premi Finestres de novel·la 2021). Ha publicat i estrenat una quinzena de peces teatrals i dramatúrgies, algunes de les quals han tingut trajectòria internacional, com Escola de gossosNix tuSimona o Mort d’un pare vietnamita. Ha publicat relats en múltiples reculls i antologies. També ha estat traductor d’autors com Evelyn Waugh, Dalton Trumbo, H. G. Wells o Robert W. Chambers.

Editorial

Angle Editorial

Certamen

Guanyador Premi Finestres de Narrativa en Català 2020

SInopsis

Hi ha dies en què la vida és bella, bellíssima; n’hi ha d’altres, en canvi, que sembla un infern.

Això ho descobreixen tres cosins, fills dels tres germans fundadors d’un grup turístic amb hotels arreu del món.

Als divuit anys, gaudeixen com mai i com ningú durant la inauguració del nou hotel a Sri Lanka: festes, alcohol, submarinisme, paisatges exòtics, luxe asiàtic…

Ebris de tota la inconsciència de la joventut i de les facilitats econòmiques al seu abast.

Però les coses canviaran dràsticament quan una alerta de tsunami s’escampa per tots els racons de l’oceà Índic.

En qüestió de minuts, hauran de deixar enrere l’illa i les bretolades que hi han perpetrat.

Som al 2004 i aprendran que totes les accions tenen conseqüències -per a bé i per a mal- i que aquest, segurament, no serà el darrer tsunami de les seves vides.

Sobre El franctirador: Té ressons de la magistral cruesa narrativa de Boris Vian i de la pregona caracterització dels personatges de Dostoievski. – Francesc Ginabreda Sobre Seguiràs el ritme del fantasma jamaicà: Tothom, absolutament tothom, s’haurà de treure el barret davant d’aquest escriptor, de la seva prosa encertada i de la seva gegantina creativitat. – Jordi Sellarès Obra guanyadora del XXX Premi Ciutat de Tarragona de novel-la Pin i Soler.

El jurat ha dit

El Jurat del Premi Finestres de Narrativa premia Tsunami, d’Albert Pijuan, editat per Angle Editorial, per l’equilibri entre l’argument, els temes de fons i l’elaboració estilística, per la construcció de personatges, per l’ambició de la trama i per la visió moral i socioeconòmica —salvatge, grotesca i lúcida— que ofereix del món del turisme de masses. Dues-centes seixanta-set pàgines de vertigen fins al desguàs del punt final, una festa literària que planteja una reflexió moral i política que qüestiona l‟explotació d‟una perifèria allunyada que té mecanismes de venjança violents i misteriosos. Un llibre que ha fet camí lluny dels focus principals de l’atenció mediàtica literària i que el Premi Finestres vol reivindicar com una de les propostes més solvents, astutes i crítiques salvatgement publicades l’any 2020.

HISTÒRIC DE PREMIATS

català

ESPANYOL