Premis Finestres
de narrativa

Títol

Triomfador

Autor/a

Joan Jordi Miralles i Broto ha publicat les novel·les L’Altíssim (premi Andròmina, Tres i Quatre, 2005), L’úter de la balena (premi Vila de Lloseta, Moll, 2010), Una dona meravellosa (LaBreu, 2014) i Aglutinació (premi Joanot Martorell, Edicions 62, 2018), a més dels volums de relats llargs La intimitat de les bèsties (premi Marian Vayreda, Empúries, 2017) i Marginàlia (Males Herbes, 2021). Els seus relats han pres part en diversos mitjans i en antologies, entre les quals Punts de fuga (Males Herbes, 2015) i Sangassa (AdiA, 2017). En teatre, ha publicat les obres Això és Àustria (premi de Teatre Mediterrani Pare Colom, Lleonard Muntaner, 2012) i Els nens feliços (Males Herbes, 2016).

Editorial

Males Herbes

Certamen

Longlist Premi Finestres de Narrativa en Català 2023

SInopsis

L’Ulisses té 13 anys i acaba de fitxar pel Barça, així que s’instal·la a La Masia, on espera poder assolir el somni de convertir-se en jugador professional. A partir d’aquest moment, la il·lusió de la seva vida es transforma en un malson. Amb una prosa quirúrgica i incisiva, Joan Jordi Miralles ens trasllada a principis dels anys 90, a l’ambient viciat d’un centre de formació per a joves esportistes on les pallisses, la humiliació constant i l’anul·lació de la personalitat són la norma. Un entorn masculí on impera la llei del més fort i on es sobreviu a base d’amagar les llàgrimes. Triomfador és una novel-la que causa un efecte gairebé físic en el lector, un llibre que qüestiona els valors depredadors sobre els que es fonamenta l’esport d’elit, i bona part de la nostra societat.

El jurat ha dit

El fracàs és diari i el triomf, una quimera. La vida de l’Ulisses a la Masia, la pedrera blau-grana d’on han sortit tants mites, s’assembla més a una travessia infernal que a una escola de talents naturals per a l’esport. Abandonats per un sistema que els hauria de protegir, els nois i els nens que comparteixen dormitoris i pistes d’entrenament no sempre estan revestits dels valors purs de l’esport. Amb un estil implacable i impecable, eixut i mil·limètric com les passes dels jugadors sobre el parquet de bàsquet, i amb un to fred i fosc que s’avé del tot amb aquest bildungsroman construït a cops.

HISTÒRIC DE PREMIATS

català

ESPANYOL