Premis Finestres
de narrativa

Títol

Ràbia

Autor/a

L’escriptor Sebastià Alzamora va néixer a Llucmajor, Mallorca. És autor de les novel·les L’extinció (1999), Sara i Jeremies (2002), La pell i la princesa (2005), Nit de l’ànima (2007), Miracle a Llucmajor (2010), Crim de sang (2012), Dos amics de vint anys (2013), La Malcontenta (2015), Reis del món (2020) i Ràbia (2022). També, del llibre de contes S’accepten encàrrecs (2023). En poesia, ha publicat els llibres Rafel (1994), Apoteosi del cercle (1997), Mula morta (2001), El benestar (2003), La part visible (2009) i La netedat (2018).

Ha estat guardonat amb els premis Salvador Espriu, Jocs Florals de Barcelona i Carles Riba, de poesia, i també amb el Documenta, Ciutat de Palma Llorenç Villalonga, Josep Pla i Sant Jordi, de narrativa. El llibre de poesia La netedat va rebre el premi de la Critica Serra d’Or 2019. La novel·la Ràbia va ser guardonada amb el Premi Òmnium a millor novel·la de l’any 2022, va ser distingida com a millor llibre de literatura catalana de l’any 2022 pel suplement Quadern del diari El País, i va rebre el premi Illa dels Llibres, per votació dels lectors, com a millor novel·la de 2022.

La versió teatral de Reis del món, escrita per Josep M. Miró i dirigida per José Martret, es va estrenar al Teatre Principal de Palma el març de 2023. Els llibres de Sebastià Alzamora han estat traduïts al castellà, francès, italià, portuguès, polonès, danès, anglès i croata. Escriu una columna diària als diaris Ara Ara Balears.

Editorial

Proa

Certamen

Shortlist Premi Finestres de Narrativa en català 2022

SInopsis

Un home de mitjana edat viu amb la seva gossa, anomenada Taylor, a la zona de xalets adossats del nucli turístic de Bellavista, en una illa mediterrània sense nom.

Un dia la Taylor mor enverinada, sense que el seu amo sàpiga qui pot haver-ho fet, ni per què.

Tampoc comprendrà una altra mort absurda, la d’una persona amb qui coincidien sovint quan passejava la gossa, víctima d’un incident de carrer vora un bar de tatuatges regentat per una parella de serbis.

Mentre l’home intenta assumir aquests fets, es veu abocat a considerar la relació que té amb el món que l’envolta: un entorn impersonal, degradat per la corrupció i el descontrol, on, tanmateix, el sorprendran fulguracions de bellesa i d’autèntica amistat.

El jurat ha dit

Per ser una novel·la eminentment atmosfèrica, amb un estil i un protagonista lacònics que s’emmotllen a la perfecció amb allò que volen retratar: els passejos per una urbanització costanera de Mallorca que es converteixen en una odissea per les escorrialles de la civilització occidental, on ja no hi ha espai per a l’empatia ni la comunitat, només decadència, corrupció i descontrol.

HISTÒRIC DE PREMIATS

català

ESPANYOL