Premis Finestres
de narrativa

Títol

Lenguas vivas

Autor/a

Luis Sagasti va néixer a Bahía Blanca, el 1963. En ficció ha publicat El canon de Leipzig (1999), Los mares de la Luna (2005), Bellas artes (2011), llibre que va poder concloure gràcies a una beca d’escriptura de la Fundació Apexart Residency Program, Maelstrom (2015), Una ofrenda musical (2017) i Leyden Ltd. (2019), els quatre últims editats per Eterna Cadencia. També va publicar els assaigs Perdidos en el espacio (2011), Cybertlön (2018) i Por qué escuchamos a Led Zeppelin (2019), i el relat El arte de la fuga (2016), il·lustrat per Ana Sanz Durán. Va participar en la realització d’El libro de las diez mil cosas, presenta a la Documenta XII de Kassel, 2022. El 2023 va obtenir el Segon Premi Nacional de Literatura per la novel·la Una ofrenda musical. Ha estat traduït a l’anglès, al francès, al portuguès i al turc.

Editorial

Eterna Cadencia

Certamen

Longlist Premi Finestres de Narrativa en Castellà 2023

SInopsis

Luis Sagasti compon un llibre inclassificable i hipnòtic en què relata històries mínimes, d’aquelles que deixen la seva empremta en el temps, com les cançons que al capvespre entonaven els soldats de tots dos bàndols a les trinxeres de la Primera Guerra, o les biografies d’ignots col·laboradors en la producció d’enciclopèdies i diccionaris, o els registres dels darrers parlants d’una llengua, o la correspondència frenètica entre traductors que juguen a traduir un conte de l’anglès a l’espanyol i de nou a l’anglès i altra vegada a l’espanyol i així fins, gairebé, l’infinit.

Moltes vegades són històries sobre objectes coneguts, però descrits des d’una perspectiva diferent, com ara un quadre de Matisse, una entrada de diari d’Agota Kristof, una melodia de Nick Drake; d’altres són escenes privades, com el record de la cal·ligrafia de la infància, un llenguatge inventat i secret o l’intent de recuperar el so de la veu d’algú que ja no hi és, però a qui seguim escoltant.El jurat ha dit

Una novel·la, que també és un assaig, que també són relats. Un text hipnòtic i difícil de classificar que posa l’atenció als finals i les coses que han desaparegut. Luis Sagasti teixeix una història darrere l’altra de manera virtuosa i aconsegueix portar el lector a llocs inesperats. Un text que destaca per la versatilitat amb què descriu la naturalesa poètica del món i per la unitat narrativa que sosté la novel·la. Una història lluminosa amb un final preciós que ningú no s’espera.

HISTÒRIC DE PREMIATS

català

ESPANYOL