Premis Finestres
de narrativa

Títol

La verda és porta

Autor/a

Joan Todó (la Sénia, Montsià, 1977) és escriptor. Va estudiar Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat Autònoma de Barcelona. Fins avui ha publicat, sempre a LaBreu Edicions, dos reculls de poemes, Los fòssils (al ras) (2007) i El fàstic que us cega (2012), i un altre de relats, A butxacades (2011), molt ben acollit per la crítica. Ha col·laborat també en diverses revistes literàries, com Paper de VidrePèl CapellReduccions i Caràcters. A L’Avenç va publicar una sèrie sobre la Sénia, sota l’epígraf de «Lo melic del món», uns textos que estan emparentats amb aquesta novel·la de 2013 L’horitzó primer.

Editorial

Godall

Certamen

Guanyador Premi Finestres de Narrativa en Català 2021

SInopsis

La vida i l’obra de Joaquim Soler i Ferret (1940-1993) transcorren paral-leles al pas del franquisme a la democràcia, des dels anys més durs de la postguerra fins a aquell país que acaba de celebrar uns Jocs Olímpics, però també des d’aquella literatura catalana reclosa en unes poques capelletes fins a aquella altra que se somiava normal, situada al nivell dels camps literaris més potents. Soler, en tot plegat, hi ocupa una mena de posició singular, alhora integrada i apocalíptica; de molts dels desenvolupaments de la Transició en va ser testimoni, o fins i tot actor secundari, sense perdre mai un punt de vista molt particular, desplaçat respecte als discursos hegemònics. Aquesta posició, així, permet oferir una perspectiva, des d’una obra poc coneguda i gens estudiada, sobre aquella època. Membre d’Ofèlia Dracs, guanyador dels premis Ciutat de Palma i Prudenci Bertrana amb Una furtiva llàgrima i Cambra de bany, conductor del programa radiofònic La porta dels somnis, Soler és també un atípic company de viatge dels textualistes, un experimentador inquiet, un defensor fervent de la imaginació. I és per això últim que haureu de llegir aquest llibre amb molt de compte: qui sap si tot plegat no és una fantasia del seu biògraf. Però és que, esclar, això no és una biografia.

El jurat ha dit

La verda és porta són quatre llibres en un de sol. La primera part, titulada irònicament Realitat, és una novel·la que ficciona la mort d’un escriptor abordant la majoria de gèneres (l’erotisme, la fantasia onírica, la reflexió intel·lectual) i dels trucs (els diàlegs, els jocs de paraules, els acudits fàcils) que caracteritzen la literatura de Soler. La segona part, titulada també irònicament Ficció, es una biografia de Soler, una anàlisi de la seva obra i un retrat tant de la seva generació como de l’evolució de la literatura catalana en la segona meitat del segle XX. Rigorosament documentat, escrit en una prosa sòbria, però musculosa i imaginativa, és un llibre important, que es mou per un territori transgènere, on s’hi narra, s’hi fa ficció, s’hi assaja, s’hi fa crònica literària i s’hi fa biografia.

HISTÒRIC DE PREMIATS

català

ESPANYOL