Premis Finestres
de narrativa

Títol

La hija única

Autor/a

Guadalupe Nettel (Ciudad de México, 1973) es autora de El huésped (finalista del Premio Herralde de Novela 2005) y sus posteriores y muy celebradas obras Pétalos y otras historias incómodasEl cuerpo en que nacíDespués del invierno (Premio Herralde de Novela 2014), La hija única (finalista del Premio Booker Internacional 2023) y Los divagantes, publicadas en Anagrama. También ha escrito El matrimonio de los peces rojos (Premio Internacional de Narrativa Breve Ribera del Duero). Sus libros han sido traducidos a más de veinte lenguas y han obtenido, además, diversos galardones internacionales, como el Premio Nacional de Narrativa Gilberto Owen, el Antonin Artaud y el Anna Seghers. Entre las reseñas dedicadas a su obra cabe destacar: «Guadalupe Nettel revela la belleza subliminal que hay en los seres de comportamientos extraños y sondea minuciosamente la intimidad de su alma» (Le Magazine Littéraire); «Los lectores avezados disfrutarán de esa nueva voz literaria, tan sofisticada como original, en el panorama de las letras latinoamericanas» (Arcadia, Colombia); «Una de las más singulares escritoras mexicanas» (J. A. Masoliver Ródenas, La Vanguardia); «La mirada que posa sobre las locuras suaves o destructoras, las manías, las desviaciones es de una agudeza tal que nos remite a nuestras propias obsesiones» (Xavier Houssin, Le Monde).

Editorial

Anagrama

Certamen

Longlist Premi Finestres de Narrativa en Espanyol 2020

SInopsis

Tres dones enfrontades a la maternitat. Tres maneres d’afrontar-la. Una intensa i enlluernadora novel·la sobre la família al món actual.

Poc després de fer els vuit mesos d’embaràs, a l’Alina li anuncien que la seva filla no podrà sobreviure al naixement. Ella i el seu company emprenen llavors un dolorós però també sorprenent procés d’acceptació i de dol. Aquest últim mes de gestació es converteix per a ells en una estranya oportunitat per conèixer aquesta filla a qui tanta feina els costa renunciar. La Laura, la gran amiga d’Alina, refereix el conflicte d’aquesta parella, mentre reflexiona sobre l’amor i la seva lògica de vegades incomprensible, però també sobre les estratègies que inventem els éssers humans per superar la frustració. La Laura ens explica igualment la història de la seva veïna Doris, mare soltera d’un nen encantador amb problemes de comportament.

Escrita amb una senzillesa només aparent, “La hija única” és una novel·la profunda i plena de saviesa sobre la maternitat, sobre la seva negació o la seva assumpció; sobre els dubtes, incerteses i fins i tot sentiments de culpa que l’envolten; sobre les alegries i les angoixes que l’acompanyen. També és una novel·la sobre tres dones Laura, Alina, Doris i els enllaços d’amistat, d’amor que estableixen entre elles. Una novel·la sobre les formes diverses que pot prendre la família al món actual.

HISTÒRIC DE PREMIATS

català

ESPANYOL