Premis Finestres
de narrativa

Títol

Justo antes del final

Autor/a

Emiliano Monge (Ciudad de México, 1978) es politólogo y escritor. Ha publicado los libros de relatos Arrastrar esa sombra (2008) y La superficie más honda (Literatura Random House, 2017); las novelas Morirse de memoria (2010), El cielo árido (Literatura Random House, 2012; ganadora del XXVIII Premio Jaén de Novela y del V Premio Otras Voces, Otros Ámbitos), y Las tierras arrasadas (Literatura Random House, 2015), ganadora del IX Premio Iberoamericano de Novela Elena Poniatowska y del English PEN Award, así como del libro infantil Los insectos invisibles (2013). Relatos suyos aparecen en varias antologías, entre las que destacan Lo desorden (Alfaguara, 2013), México20: New Voices, Old Traditions (2015) y Bogotá39: New Voices From Latin America (2018). Ha recibido reconocimientos de la Feria Internacional del Libro de Guadalajara, del Conaculta, del Hay Festival, de Bogotá39 y del Consejo Británico. Su obra ha sido traducida a diversos idiomas.

Editorial

Literatura Random House

Certamen

Longlist Premi Finestres de Narrativa en espanyol 2022

SInopsis

Una poderosa novel·la sobre la memòria familiar i la construcció dels records al voltant de la figura de la mare.

Aquesta és la història d’una dona que es va enfrontar al seu temps i al seu món, però també és la història d’aquell temps i d’aquell món: la segona meitat del segle XX i les primeres dècades del segle on som.

A “Justo antes del final” la vida de la protagonista, una vida marcada per la invisibilitat, la malaltia, la bogeria i les violències, però també per la resiliència, la voluntat, els afectes i la cura de si i dels altres, entra a tensió amb alguns dels grans esdeveniments de la vida pública: l’arribada de la píndola anticonceptiva, la invenció de la cambra instantània, el desenvolupament de tractaments per a les malalties mentals, la carrera espacial i la cursa per la pròtesi auditiva perfecta, el descobriment de l’antimatèria, el diagnòstic de l’espectre Asperger, les investigacions per allargar la vida, el protocol de Kyoto.

De tornada al territori autobiogràfic, Emiliano Monge ha aconseguit una cosa que semblava impossible: una novel·la que és un retrat alhora que un mural. El retrat duna mare i el mural del món en què vivim.

HISTÒRIC DE PREMIATS

català

ESPANYOL