Premis Finestres
de narrativa

Títol

Guillem

Autor/a

És escriptora i periodista i dirigeix la llibreria Fan Set de València. Amb més de deu llibres publicats i nombrosos reconeixements literaris, Núria Cadenes va iniciar la seva carrera literària amb les obres Cartes de la presó (Eliseu Climent, 1990) i Memòries de la presó (Eliseu Climent, 1994), on relata els primers anys del seu empresonament. Des de llavors, ha escrit diverses obres que inclouen la biografia d’Ovidi Montllor, L’Ovidi (Eliseu Climent, 2002), Tota la veritat (La Magrana, 2016), amb la qual va guanyar el premi Crims de Tinta l’any 2016, El banquer (Edicions de 1984, 2013) i Secundaris (Comanegra, 2018), entre d’altres. El seu darrer llibre és Guillem (Amsterdam, 2020), Premi Lletra d’Or 2021, un relat sobre l’assassinat del jove antifeixista i independentista valencià Guillem Agulló. Actualment col·labora periòdicament al diari digital Vilaweb, a Catalunya Ràdio i a El Temps.

Editorial

Ara Llibres

Certamen

Longlist Premi Finestres de Narrativa en Català 2020

SInopsis

Guillem Agulló i Salvador va ser assassinat a Montanejos (Alt Millars) la matinada de l’11 d’abril del 1993.

Era nedador.

Antifeixista.

Antiracista.

Independentista.

Tenia divuit anys.

El cas va sotragar i marcar una generació sencera de joves.

Guillem Agulló ha esdevingut un símbol de llibertat.

L’assassinat de Guillem Agulló és un esgarrifós exemple de la impunitat amb què actua el feixisme, sota la protecció de les forces policíaques i del sistema judicial, i amb la vergonyosa complicitat d’una premsa capaç de manipular la realitat fins a l’extrem de presentar la víctima com a botxí.

Aquesta novel-la documental ens submergeix en una València amb urpes, on les hòsties volen com si fossin part del decorat , i denuncia l’intent de soterrar viva una família.

Assetjant-los.

Calumniant-los.

Posant-los a la diana del seu odi amb pintades als carrers i pancartes de Guillem, jódete als estadis de futbol.

No ho van aconseguir.

Núria Cadenes, amb un estil depurat i contingut, s’ha immers en el sumari del cas, en els diaris de l’època, en els records de la família i amics del Guillem i fins i tot en el seu propi passat per mesurar la distància que hi ha entre la paraula injustícia i la paraula dignitat.

Ni oblit ni perdó.   

HISTÒRIC DE PREMIATS

català

ESPANYOL