Premis Finestres
de narrativa

Títol

Els irredempts

Autor/a

Cristina Garcia Molina (Granollers, 1975). Viu a Girona. És professora de llengua i literatura i fa classes d’escriptura a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Va guanyar el Premi Literari Ciutat de Badalona amb el recull de contes Silenci a taula (Viena Edicions, 2014). També és l’autora dels textos infantils de Plou…però quin sol! (La Meceua, 2013). Ha publicat contes en diverses antologies i al portal Paper de Vidre.

Editorial

Labreu

Certamen

Shortlist Premi Finestres de Narrativa en català 2022

SInopsis

Els irredempts és una narració en tres temps. Com en els tríptics de Francis Bacon, els personatges es regiren en els seus panells i generen la seva pròpia iconografia. És un tríptic de diapositives en fuita: un solar per a una escola de la perifèria on bastir un simulacre de vides; una família superada pel llenguatge i per la pèrdua dels pares, que obre una falla vital; i una ciutat escindida com a testimoni de la desfeta de l’amor platònic enmig de l’art.

La divisió en tres espais de diversitat narrativa s’unifica en una sola, in- tensa, experiència de llenguatge. Aquests episodis de situació i condició humanes, que per si mateixos agiten la passivitat distant del lector, s’eleven a través d’un manierisme contingut, que allunya la complaença en la bellesa per enfrontar el lector a una sensació d’abisme situada en el territori del sublim.

Hi podeu llegir espais d’exili, de desarrelament, de dol, històries de re-negats i de fronteres socials, familiars, personals. D’integracions i de desintegracions. I, al final, sempre un anhel: tornar al lloc d’on venim. Si aconseguim recordar quin era.

El jurat ha dit

 Per la prosa lírica i ambulatòria que retrata amb la precisió d’un bisturí i sense cap mena de concessió els abismes on ens aboquem de forma quotidiana. Per l’elevació poètica amb la que tracta temes com el desarrelament, la incomunicació, el dol, la família, les relacions personals i laborals, el viatge que suposa viure i buscar-nos en tres relats que són com els tres panells d’un tríptic de Francis Bacon.

HISTÒRIC DE PREMIATS

català

ESPANYOL