Premis Finestres
de narrativa

Títol

Els angles morts

Autor/a

Borja Bagunyà és escriptor, professor del grau d’Estudis Literaris de la Universitat de Barcelona i doctor en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Ha publicat Apunts per al retrat d’una ciutat (2004), Defensa pròpia (Proa, 2007; Premi Mercè Rodoreda 2006) i Plantes d’interior (Empúries, 2010). Ha participat de l’antologia Veus (2010) i ha estat convidat a la Fira Internacional de Literatura de Guadalajara (2011), als festivals KikindaShort (2012), al XXIIIè Festival Poesia de la Mediterrània i a Kosmòpolis ‘15. Actualment, és membre del Grup de Recerca Literatura Comparada en l’Espai Intel·lectual Europeu. El 2016 funda Escola Bloom amb Lana Bastasic. Treballa i viu a Barcelona.

Editorial

Periscopi

Certamen

Shortlist Premi Finestres de Narrativa en Català 2021

SInopsis

Quan el seu rival s’emporta la plaça de catedràtic que tant desitjava, en Morella s’adona que necessita una idea per posar-se a escriure i fer avançar la seva carrera estancada. Durant la guàrdia de la Nit de Nadal, la Sesé, la seva dona, una ginecòloga saturnina, viu una experiència per a la qual no estava preparada. I mentrestant, l’Olof, l’ultranebot, fill d’un germà genial i inaguantable, arriba a Barcelona per passar-hi uns mesos.

És possible veure una realitat radicalment nova? O és la realitat, més aviat, qui ens mira? Amb una intel-ligència fora del comú i un estil únic, irònic i clarivident, Borja Bagunyà desplega una constel-lació de personatges sacsejats per una descoberta insòlita que s’enfronten a la desfeta d’un món a repel i a una necessitat insubornable de ser escoltats.

El jurat ha dit

Pel narrador analític i minuciosament invasiu que converteix en una festa literària i cognitiva la representació de la consciència dels protagonistes, tan afinada i punyent quan en revela les circumval·lacions mentals com quan els encaixa en els joc socials de poder institucional. Per la tasca de creació d’un relat en el qual tot està pensat per crear una monstruositat literària que flirteja amb desbordar els límits de tot.

HISTÒRIC DE PREMIATS

català

ESPANYOL