Premis Finestres
de narrativa

Títol

El cielo de la selva

Autor/a

Elaine Vilar Madruga (L’Havana, 1989) ja és una de les últimes i més poderoses veus a tenir en compte en el nou boom de la literatura llatinoamericana. Al llarg de més de trenta obres, aquesta prolífica autora ha desenvolupat el seu univers molt particular com a novel·lista, poeta i dramaturga en llibres publicats a Cuba, Estats Units, Canadà, Espanya, Xile, França, República Dominicana, Itàlia i Mèxic. Professora d’escriptura creativa i periodista, els seus llibres han estat guardonats amb nombrosos reconeixements internacionals pel seu personal encreuament entre allò realista i allò fantàstic, aprofundint en els límits dels gèneres per traspassar-los i trobar de forma febril els punts d’unió entre el terror i la lírica en una reflexió constant sobre els sistemes de poder, els límits del cos i la sexualitat o les noves maneres d’entendre i defensar el feminisme.

Editorial

Lava

Certamen

Longlist Premi Finestres de Narrativa en Castellà 2023

SInopsis

La selva és un déu afamat. Un que permet viure fora de perill en els seus dominis però exigeix ​​el més alt dels preus a canvi. La seva voracitat no s’acaba mai i aquells que viuen sota el seu control han de lliurar-li els seus fills com a part d’un cíclic tribut caníbal. La nova novel·la d’Elaine Vilar Madruga (després de la seva aclamada La tiranía de las moscas, publicada per Barrett, premi Cálamo 2021, i actualment en la sisena edició) és un conte de terror caribeny en què les mares són obligades a criar els seus propis fills com a futur aliment, en un sacrifici fet de sang i bogeria. En aquesta distòpia de l’atrocitat, si es vol sobreviure, cap dona no pot decidir no ser mare. I cap mare no pot convertir-se en una mera productora de carn humana perquè el sistema d’ofrenes i retribucions continuï funcionant. A l’exterior, més enllà dels límits de la selva, un món despietat de guerrillers i narcos fa impossible la vida. Una vida i una seguretat que la selva garanteix als seus habitants, que renuncien a qualsevol tipus de dret i esperança en aquesta faula terrible sobre la maternitat i el cuir de la dona.

El jurat ha dit

Elaine Vilar converteix la selva en un personatge cruel i protector que exigeix sacrificis enormes per continuar vivint, on la procreació és l’única salvació. Aquesta novel·la és alhora una faula cruel sobre la maternitat i el cos de la dona amb pinzellades de terror; una novel·la violenta i poderosa, amb una mirada heterodoxa sobre la qüestió femenina. Amb una escriptura asfixiant, Elaine Vilar Madruga aconsegueix renovar amb contundència una tradició literària ja explorada moltes vegades. Una novel·la amb veu potent i singular, amb una escriptura que arriba més lluny que la novel·la convencional. Una explosió pura de joventut.

HISTÒRIC DE PREMIATS

català

ESPANYOL