Premis Finestres
de narrativa

Títol

Centroeuropa

Autor/a

Escritor, poeta, ensayista y crítico literario, Vicente Luis Mora nació en Córdoba el 26 de septiembre de 1970. Se licenció en Derecho por la Universidad de Córdoba, donde también se doctoró en Filosofía y Letras. Mora fue director del Instituto Cervantes de Albuquerque, y ha colaborado en medios como Ínsula o Quimera, además de en varias páginas web. El autor gestiona su propio espacio de crítica literaria, el blog Diario de lecturas. En su producción literaria se encuentran los títulos La luz nuevaPasadizosEl lectoespectador o Centroeuropa, entre otros. Mora ha publicado tanto novela como ensayo y poesía, siendo galardonado con premios como el Arcipreste de Hita o el Andalucía Joven.

Editorial

Galaxia Gutenberg

Certamen

Shortlist Premi Finestres de Narrativa en Espanyol 2020

SInopsis

Prússia, en algun lloc al costat de l’Oder, a la frontera amb Polònia, un hivern a les primeres dècades del segle XIX. Un home, arribat des de lluny amb la intenció de cultivar la difícil terra del lloc, descarrega del carretó el taüt amb el cos de la seva dona, morta durant el viatge. Quan comença a cavar la sepultura a la terra gelada, topa sorprenentment amb un altre cos: un soldat. Home, prussià, soldat hússar i congelat: aquest va ser el primer cadàver. Quan un troba sota la seva terra, a terra, un cos enterrat, sospita que no està sol; d’alguna manera, qui troba un cadàver tem o imagina que altres cossos esperen immòbils en espera del seu torn. Amb el descobriment del cos del primer soldat va començar la història. La d’una terra inhòspita, batuda per les guerres, al cor de Centreeuropa. I en paral·lel, la del destí tràgic de qui ens narra allò que ha passat. Amb Centroeuropa, novel·la guanyadora del Premi Màlaga 2019, Vicente Luis Mora aborda el tema de la identitat, tant personal com històrica, mitjançant un personatge que és múltiple, com múltiple és la història d’Europa. Una novel·la, en paraules del jurat que va atorgar el premi, que proposa una mirada al cor d?Europa i les ferides. Una faula sobre les guerres i les revolucions que des del segle xix han forjat la història contemporània del continent.

El jurat ha dit

Per la seva estructura brillant i mesura que aconsegueix trencar i sorprendre cada pàgina. Pels elements dispars que acaben entrellaçant harmoniosament fantasia i realitat en la construcció de la identitat individual i històrica.

HISTÒRIC DE PREMIATS

català

ESPANYOL