Premis Finestres
de narrativa

Títol

Aliment

Autor/a

Martí Sales va debutar l’any 2005 amb el poemari Huckleberry Finn (Moll, 2005), que li va valer el premi Vila de Lloseta de poesia, i, des d’aleshores, ha construït una trajectòria literària inclassificable transgredint els límits de cada gènere que ha conreat.

Així, doncs, ha publicat prosa poètica —Dies feliços a la presó (Empúries, 2007)—, narrativa —Principi d’incertesa (Males Herbes, 2015)—, el poema narratiu La cremallera (Males Herbes, 2017) i fins i tot un diccionari, Aliment (Club Editor, 2021). També ha fet una incursió en l’assaig amb Ara és el moment (Amsterdam, 2016), una crònica de l’escena musical catalana i és el traductor habitual al català d’autors com Kurt Vonnegut, John Fante, Shirley Jackson, Vivian Gornick o Patti Smith.

En l’àmbit musical, destaca per haver format part del grup de punk Els Surfing Sirles, on era el cantant i guitarrista. També ha col·laborat en publicacions culturals com ara Time Out Barcelona i ha estat codirector del Festival Internacional de Poesia de Barcelona (2010-2013) i del Poesia i + de la Fundació Palau i Fabre. Actualment és membre del Consell de la Cultura de Barcelona.

Editorial

Club Editor

Certamen

Longtlist Premi Finestres de Narrativa en Català 2021

SInopsis

Explicar històries i menjar: els dos plaers més vells del món, a més de l’altre que compartim amb les bèsties. ¿O potser les bèsties també s’expliquen històries? Les vint-i-set que hi ha dins Aliment van plenes de preguntes. I Martí Sales no viu al Paradís, però com Eva queixala la poma per curiositat i per fam. I tampoc no és Xahrazad, però podria passar-se tres anys explicant històries a un califa pel pur plaer d’explicar-les. El seu llibre és l’abecedari d’un voluptuós i neix del buit que anticipa el desig el que fa que salivem per una truita a la francesa.

Entre l’amor i la cuina, entre la lectura i les amistats detonants aterrava les troballes en entrades de diccionari de tota mena i llargada, i així es va anar fent Aliment, amb xup-xup i socarraet mentre casa nostra s’omplia de l’olor ancestral del pa enfornat. Si com deia Boeci el futur és un invent dels enamorats, també aquest diccionari.

HISTÒRIC DE PREMIATS

català

ESPANYOL